Vylepšit rybí polévku červeným vínem mě napadlo jednoho studeného odpoledne, když jsme se po návratu z moře snažili zahřát svařeným vínem. Dvě decky Merlotu zkusmo putovaly do hrnce s polévkou. Chutnala skvěle a od té doby je to naše nejoblíbenější!
Potřebujete:
rybí vývar
2-3 cibule nakrájené na tenké proužky (po vláknech řezané)
nadrobno nakrájená mrkev, celer, petržel
najemno nasekané 2-3 stroužky česneku
1 červená paprika
rajčata v konzervě
3 – 4 dl červeného vína
sůl, pepř, citronovou šťávu, koření na ryby (příp. mix pepř, oregano, mletá paprika)
Postup:
V hlubokém hrnci na oleji opečte dozlatova proužky cibule. Přidejte nakrájenou zeleninu (+ případně další zeleninu na kostičky pokrájenou, např. kousek cukety, řapíkatý celer), česnek a za stálého míchání restujte. Nakonec přidejte rajčata z konzervy. Osolte, přidejte koření. Směs by měla pustit šťávu. Nechejte šťávu trochu odpařit a poté podlévejte červeným vínem. Chvilku nechte bublat. Přilijte vývar. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Vařte cca 10 min. Osolte. Přidejte maso z hlav, které nechte už jen prohřát.